Pilkkiretket |
Koe eri tapoja kalastaa talven aikaan eri järvillä Ylläksen maisemissa.
kalastus, pilkki, lohi, ahven, siika, äkäsjärvi, äkäslompolo, luosujärvi, kolari, safari, retki, aktiviteetti, moottorikelkka
348689
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-348689,page-child,parent-pageid-348510,wp-custom-logo,eltd-cpt-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,moose child-child-ver-1.1,moose-ver-3.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Pilkkiretket

Maukasta kalaa avannosta vaikka suoraan pannulle

Ensimmäisten suomalaisten tiedetään tulleen Ylläksen seudulle Äkäslompoloon kalastamaan. Äkäsjärvi lompoloineen tarjosi talven varalta siikaa ja taimenta Ylitornioon asettuneille talonpojille jo vuosisatoja sitten. Ennen kalastettiin nälän loitolla pitämiseksi, mutta nyt liikkeelle lähdetään useimmiten harrastuspohjalta. Metsähallituksen hoidossa olevista järvistä pilkitään monenlaista luonnonkalaa. Mistä tahansa järvestä nousee ahvenia soppakaloiksi asti. Taitava vavan värisyttäjä nostaa jäälle kelpo siikoja.

Lompolon ahneet ahvenet *

Suomessa kalastusta on harjoitettu yhtä kauan kuin Suomea on asutettu. Kalastusta on jouduttu sopeuttamaan paikan ja vuodenajan mukaan, joten tekniikat olivat kehittyneet hyvin erilaisiksi. Tällä retkellä perehdymme kalojen narraamiseen pilkillä. Sitä mukaa, kun keväinen aurinko nousee yhä ylemmäs tuntureiden ylle, kasvaa Äkäslompolojärven ahventen ruokahalu. Kairaamme reiät ahventen ottipaikoille ja kokeilemme kalaonneamme. Pilkkimisen ohessa nautimme kupposet kuumaa mehua.

Kesto: 2 tuntia
Lähtö: pyynnöstä
Hinta:
51 € / aikuinen
35,70 € / lapsi (4–12 v.)

Luosujärvelle lohenpyyntiin **

Sananlaskun mukaan lohi on niin arvokas kala, että sitä kannattaa pyytää, vaikkei saisikaan. Voimme olla varmoja, että Luosusta ei lohta enää nouse, mutta ahvensaaliista uskaltaa melkein antaa takuun. Ajelemme järvelle moottorikelkoilla ja ryhdymme kalan nostoon. Kokeilemme erilaisia pilkkejä ja koemme jään alla olevan verkon. Kalastamisen ohessa nautimme kahvilassa maukkaan lohisopan. Vasujen täytyttyä pörryyttelemme takaisin Äkäslompoloon.

Kesto: 5 tuntia / 25 km
Lähtö: tiistai klo 10.00
Hinta:
156 € / henkilö (kelkka kahdelle)
212 € / henkilö (kelkka yhdelle)
109,20 € / lapsi (7–14 v.) kelkan kyydissä
78 € / lapsi (4–14 v.) reessä

Pilkkiretki Luosujärvelle *

Tällä pilkkireissulla ajelemme autolla parinkymmenen kilometrin matkan Äkäslompolosta kauniille Luosujärvelle. Pilkkimisen ohessa pääsemme myös näkemään toisenlaista talvikalastustekniikkaa, verkkopyyntiä. Retken aikana nautimme maukkaan lohisopan viihtyisässä kahvilassa järven rannalla.

Kesto: 3–3,5 tuntia
Lähtö: pyynnöstä
Hinta:
120 € / henkilö
84 € / lapsi (4–12 v.)

Pilkkisafari Äkäsjärvelle *****

Äkäslompolon lävitse virtaavan Äkäsjoen alkulähteille, Äkäsjärvelle, suuntautuva pilkkiretki sopii parhaiten kevään pitkien päivien ohjelmaksi. Ajelemme moottorikelkoilla noin 40 km halki jänkien ja vuomien sekä metsäautoteitä seuraillen. Narraamme Äkäsjärven siikoja ja ahvenia pari tuntia ja nautimme samalla piknik-lounaan nuotiolla. Tätä retkeä emme suosittele aloittelijoille, vaan osallistujilla on hyvä olla aiempaa kelkkailukokemusta.

Kesto: 7 tuntia
Lähtö: pyynnöstä
Hinta:
315 € / henkilö (kelkka yhdelle)