Poro- ja Husky-retket |
Tutustu meidän safareilla Lapin perinteiseen elämäntapaan ja poronhoitoon tai koe Ylläksen upeaa luontoa uudella tavalla koiravaljakon matkassa.
safarit, aktiviteetit, moottorikelkka, husky, poro, ylläs, äkäslompolo, ylläsjärvi, kolari, kittilä
348640
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-348640,page-child,parent-pageid-348510,wp-custom-logo,eltd-cpt-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,moose child-child-ver-1.1,moose-ver-3.5, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Poro- ja Husky-retket

Lapin perinteitä ja uusia kohokohtia

Lappi ja Ylläs tunnetaan luonnostaan – rakkakivien peittämistä tuntureista, horisontissa siintävistä vaaroista, villeistä väylistä, ikimetsistä outamailla sekä avotunturissa palkivista porotokista.

Poronhoidolla on Lapissa pitkät perinteet – se on vanhin edelleen elinvoimaisista pohjoisen elinkeinoista. Pororetkillä tutustumme paitsi poroihin myös siihen, miten Lapin ihmiset ovat muinoin eläneet ja kulkeneet.

Huskyretkillä pääsemme tutustumaan alaskanhuskien elämään ja kokemaan vauhdin hurmaa innokkaiden nelijalkaisten avulla. Tämä riemastuttava kokemus onkin monen mielestä yksi Lapin loman kohokohtia.

Poroajelu *

Tällä retkellä pääsemme kokemaan lappilaista kulkemista aidoimmillaan. Ajelemme autolla Äkäslompolosta parikymmentä minuuttia poroille, jossa taamotut vetohärät odottavat meitä. Aika pysähtyy. Kun olemme istahtaneet rekiin lämpimien porontaljojen alle ei ole kiire minnekään. Tällöin olemme valmiita aloittamaan aikamatkan komeassa aihkimäntymetsässä porojen tahtiin. Reet ovat perinteisiä niin sanottuja risloja, joita on käytetty muun muassa kylien välillä liikkumiseen. Pororaito jutaa kolmen kilometrin matkan halki lumisen mäntykankaan ja puolen tunnin ajelun jälkeen siirrymme kotaan kahvistelemaan. Nuotion äärellä saamme approbaturin verran tietoa poroista ja poronhoidosta.

Kesto: 2 tuntia 45 minuuttia / 3 km poroajelu
Lähtö: tiistai, torstai ja sunnuntai klo 13.30
Hinta:
165 € / aikuinen
115,50 € / lapsi (4–12 v.)

Peltipailakalla poroille ***

Useat perheet Ylläksen seudulla hankkivat edelleen toimeentulonsa porotaloudesta, joka on vanhin edelleen elinvoimaisista pohjoisen elinkeinoista. Nykyisin peltipailakalla eli moottorikelkalla on merkittävä rooli poronhoidossa ja tällä retkellä yhdistämmekin sekä moottorikelkkailun että poroihin tutustumisen. Moottorikelkkailemme läpi lumiseen mäntymetsän porokentälle, jossa aika pysähtyy, kun istahdamme rekiin porontaljojen alle. Porojen taamomiseen erikoistunut poroemäntä vie meidät noin kolmen kilometrin pituiselle, puolisen tuntia kestävälle poroajelulle halki aihkimäntymetsän. Rekiretken päätteeksi nautimme pullakahvit kodassa ja saamme samalla approbaturin verran tietoa poroista ja poronhoidosta.

Kesto: 4 ½ tuntia, 40 km kelkkailua / 3 km poroajelu
Lähtö: pyynnöstä
Hinta:
210 € / aikuinen (kelkka kahdelle)
275 € / aikuinen (kelkka yhdelle*)
147 € / lapsi (7–12 v.) kelkan kyydissä

* kelkka yhdelle -hinta koskee vain kelkkasafarin osuutta. Poroajelu on aina jaettu.

Koiravaljakolla huskyfarmilla **

Retki suuntautuu Ylläksen lähellä sijaitsevalle huskytilalle, jossa yli sata innokasta alaskanhuskyä tervehtii meitä melkoisen kovaäänisesti. Huskyopas näyttää ja kertoo meille koiravaljakkoajon aakkoset, minkä jälkeen olemmekin valmiita yhdeksän kilometrin valjakkoajelulle. Vauhdin hurmasta nautittuamme on aikaa kahvitauolle, jonka lomassa huskyopas kertoo lisää näistä kiehtovista koirista ja niiden elämästä. Retkellä on aikaa myös tutustua koiriin tarhan pihapiirissä sekä ottaa kuvia muistoksi näistä persoonallisen näköisistä nelijalkaisista.

Kesto: 2,5 tuntia / 9 km rekiajelua koirilla.
Lähtö: keskiviikko, perjantai ja lauantai klo 12.00
Hinta:
185 € / henkilö (reki kahdelle)
129,50 € / lapsi (4–12 v.)

Kelkkasafari huskyfarmille ***

Tällä retkellä koet kaksi suosittua aktiviteettia – moottorikelkkailun ja koiravaljakkoajelun. Kun olemme perehtyneet moottorikelkkailun saloihin, aloitamme safarin kohti Ylläksen lähellä sijaitsevaa huskytilaa, jossa yli sata innokasta alaskanhuskyä tervehtii meitä melkoisen kovaäänisesti. Huskyopas näyttää ja kertoo meille koiravaljakkoajon aakkoset, minkä jälkeen olemmekin valmiita yhdeksän kilometrin valjakkoajelulle. Vauhdin hurmasta nautittuamme on aikaa kahvitauolle, jonka lomassa huskyopas kertoo lisää näistä kiehtovista koirista ja niiden elämästä. Retkellä on aikaa myös tutustua koiriin tarhan pihapiirissä sekä ottaa kuvia muistoksi näistä persoonallisen näköisistä nelijalkaisista.

Kesto: 4 tuntia / 30 km kelkkailua / 9 km rekiajelua koirilla
Lähtö: keskiviikko, perjantai ja lauantai klo 11.00
Hinta:
229 € / henkilö (kelkka kahdelle)
299 € / henkilö (kelkka yhdelle*)
160,30 € / lapsi (7–12 v.) kelkan kyydissä
114,50 € / lapsi (4–12 v.) kelkan reessä.

* kelkka yhdelle -hinta koskee vain kelkkasafarin osuutta. Koiravaljakkoajelu on aina jaettu.

Puolen päivän huskyseikkailu ***

Tutustuminen Ylläksen alueen luontoon koiravaljakkoa ajaen on unohtumaton elämys. Saapuessamme huskytilalle yli sata innokasta alaskanhuskyä tervehtii meitä melkoisen kovaäänisesti. Huskyopas näyttää ja kertoo meille koiravaljakkoajon aakkoset, minkä jälkeen olemmekin valmiita 25 kilometrin valjakkoajelulle. Ajaessamme läpi mäntymetsien ja jänkien, kuulemme vain koirien hengityksen ja tassujen tömistelyn. Vauhdin hurmasta nautittuamme on aikaa kahvitauolle, jonka lomassa huskyopas kertoo lisää näistä kiehtovista koirista ja niiden elämästä. Retkellä on aikaa myös tutustua koiriin tarhan pihapiirissä sekä ottaa kuvia muistoksi näistä persoonallisen näköisistä nelijalkaisista.

Kesto: 4 tuntia / 19 km rekiajelua koirilla
Lähtö: tiistai ja lauantai klo 9.00
Hinta:
260 € / henkilö (reki kahdelle)
440 € / henkilö (reki yhdelle)
182 € / lapsi (4–12 v.)

Koko päivän koiravaljakkosafari pohjoisessa erämaassa ****

Saapuessamme huskytilalle meidät ottaa vastaan opas ja tilan omistaja, Juho. Pienen juttutuokion ja ajo-opetuksen jälkeen pääset tutustumaan omaan koiravaljakkoosi. Kun olemme tulleet tutuiksi ja olemme valmiita, niin valjakot säntäävät matkaan oppaan perään yksi toisensa jälkeen. Reitti kulkee ensin läpi taigametsien vaaranlaitaa pitkin ja suuntaa sitten etelään kohti Teuravuomaa, Euroopan suurinta suoaluetta. Puolivälissä on aika pitää tauko laavulla – annamme ensin koirille välipalaa, jonka jälkeen nautimme herkullisen lounaan avotulilla. Tauon jälkeen jatkamme ajelua läpi kauniiden maisemien kotitarhaa kohti. Perillä on hyvin aikaa napata kuppi kuumaa kaakaota ja hyvästellä koirat ennen poislähtöä.

Retken kesto: 6-7 tuntia – Aloitus: Pyynnöstä, lähtö Äkäslompolosta 9.30.
Ryhmäkoko: 2-5 henkeä – Ikäraja: 18 vuotta
Hinta: 695 € / henkilö

Lisätietoja: Valjakolla taitettu matka kelistä riippuen 35-45 km ja jokainen ajaa omalla valjakollaan. Tällä safarilla osallistujien on oltava hyvässä fyysisessä kunnossa.

Vauhdin hurmaa koiravaljakkoajelulla *UUSI

Oletko valmis arktiseen seikkailuun huskyjen kanssa? Huskytilalle saavuttuamme nelijalkaiset matkatoverimme tervehtivät meitä innostuneella ulvomalla. Ennen ajelua opas perehdyttää meidät koiravaljakkoajon saloihin, jonka jälkeen lähdemme noin kolme tuntia kestävälle retkelle. Ajelu vie meidät läpi lumisten metsien ja soiden yli, ja matkan aikana pysähdymme laavulle tulistelemaan ja grillaamaan makkaraa. Kuljettaja voidaan vaihtaa retken puolivälissä. Ajelun jälkeen meillä on vielä hetki aikaa tervehtiä myös muita huskytilalla olevia koiria.

Kesto: 4,5 tuntia / 22 km koiravaljakkoajelu
Lähtö: perjantaisin klo 08.45, 25.12.2023 – 03.03.2024
Hinta: 395 € /henkilö/jaettu reki
Ryhmäkoko: 4-8 henkilöä (2 henkilöä / koiravaljakko)
Mikäli osallistujia on pariton määrä, yksi osallistuja saattaa jakaa valjakon toiseen seurueeseen kuuluvan henkilön kanssa.
Ikäraja: 13 vuotta

Thrill of Speed Husky